Vakantiekosten besparen

bijgewerkt op 8 augustus 2020

Tips om te besparen op vakanties

Besparen door niet op vakantie te gaan is niet wat je zoekt. Vakantie is een tijd van rust en vertier dat iedereen nodig heeft. Niet iedereen heeft evenveel geld beschikbaar, maar voor iedere portemonnee is wel een oplossing. Zowel tijdens dure als (hele) goedkope vakanties kunt u veel geld besparen. Wij zetten tientallen mogelijkheden om te besparen op uw vakantiekosten op een rij.

Inenting of vaccinatie

Voor vaccinaties kun je terecht bij GGD’s, (gespecialiseerde) huisartsen, sommige ziekenhuizen en particuliere organisaties als Travel Clinic, thuisvaccinatie.nl en KLM Health Services. De prijzen variëren voor precies dezelfde vaccinatie, soms is hetzelfde spuitje 5 keer zo duur als bij de goedkoopste aanbieder. Vergelijk daarom de prijzen. Vraag als je een werkgever hebt of dat via de werkgever goedkoper kan. Soms is het ook mogelijk houdbare malariapillen over te nemen van vrienden of familie die dat nog over hebben van een eerdere vakantie. Die worden namelijk massaal weggegooid in Nederland. Meer tips over besparen op zorgkosten lees je op onze speciale pagina daarover.

Kampeer

Kamperen is vaak goedkoper dan een verblijf in een hotel of appartement. Nog goedkoper kan een kampeervakantie worden door plekken te zoeken in Nederland waar gratis kamperen is toegestaan. Dat is ook nog eens extra avontuurlijk.

Ruil je woning

Er bestaan sites op internet waar je jouw woning enkele dagen of weken kunt ruilen met iemand die in jouw regio wil verblijven. Of probeer zelf contacten te leggen met mensen in een regio waar jij op vakantie wilt gaan en interesseer die personen voor een verblijf in jouw regio. Via betaalde sites gaat dat nog eenvoudiger, maar let dan wel op de kosten en de betrouwbaarheid. Zo maak je helemaal geen vakantiekosten, althans voor je verblijf.

Pas op de woning van iemand anders

Er bestaat nog een andere manier om geen vakantiekosten voor je verblijf te maken. Veel andere vakantiegangers hebben behoefte aan een oppas in huis. Bijvoorbeeld als diefstalpreventie maar ook om de planten water te geven of op een huisdier te passen. In sommige landen is dit erg populair onder de naam Housesitting. In ruil voor het oppassen krijg je een bed, een nieuwe omgeving om te verkennen en soms zelfs eten, drinken en een kleine vergoeding

Lagere vakantiekosten in voor- en naseizoen

In het voor- en naseizoen reizen is niet voor iedereen mogelijk, maar als dat voor jou wel het geval is dan is dat meestal een erg goedkope optie. Verwarming thuis uitzetten, abonnementen opschorten, weinig licht gebruiken (tijdschakelaar op enkele lampen om dieven het idee te geven dat er iemand thuis is). Door ook nog eens boodschappen en uitjes in eigen land te ruilen voor een goedkoop reis en verblijf elders bespaar je vaak kosten. Thuisblijven kan echt duurder zijn, zeker als je goedkoop reist naar een land met lage kosten voor levensonderhoud en thuis de verwarming niet aan hoeft.

Overweeg meerdere reisvormen

Overweeg wat beter en goedkoper is en past bij jouw reiswensen; auto, bus, boot, trein of vliegtuig. Door niet alleen op prijs van een bepaald vervoermiddel te zoeken maar ook alternatieven te bekijken kom je wellicht goedkoper uit.

Bespaar op reiskosten als je met de auto gaat

Benzine of diesel veroorzaken vaak honderden euro’s aan vakantiekosten. Als je met de auto gaat, tank dan vooral in Luxemburg of Oostenrijk. Check vooraf waar je goedkoop kunt tanken tijdens jouw reis en verblijf. Kijk op de je routeplanner of er een optie ‘tolvrij’ op zit, dan reis je bijvoorbeeld door Italië, Spanje en Frankrijk goedkoper en vaak ook mooier. Overigens lees je meer bespaartips over autogebruik op onze speciale pagina daarover.

Ga liften

De reis duurt meestal langer, maar liften is gratis en kan leuk zijn als je boeiende mensen ontmoet. Tankstations en lange opritten bij snelwegen zijn de beste plekken om te liften. Daarnaast bestaan op internet liftcentrales waarmee je vooraf probeert een lift te regelen.

Ga fietsen

Is jouww reis op de fiets te doen? Overweeg dat dan in plaats van de auto, bus of trein. Door te fietsen bespaar je meestal kosten en zie je meer van de omgeving. De fiets kun je ook goed gebruiken op de vakantiebestemming zelf, dat scheelt weer het huren van een fiets. Bezoek je een grote stad? Kijk dan waar witte fietsen gratis of voor een kleine bijdrage worden aangeboden. Dat is meestal goedkoper dan de taxi of openbaar vervoer. Check de lijst van steden met witte fietsen.

Bespaar op je vliegreis door ander surfgedrag op internet

Goedkoop vliegen? Check meerdere sits, waaronder van google flights. Een vlucht boeken doe je pas als je de prijs hebt vergeleken voor en na het verwijderen van cookies of het opvragen van de prijs via een ander IP-adres. Soms wordt een reis duurder als je er meerdere keren naar hebt gekeken via jouw computer of laptop. Let ook op reserveringskosten of betalingskosten, die verschillen nog vaak per site die dezelfde reis aanbiedt.

Bespaar op je vliegreis door op een ander moment te surfen

Uit onderzoek blijkt dat prijzen voor vliegreizen op dinsdag rond middernacht het goedkoopst zijn; dat kan ruim 5% besparen. Vliegreizen blijken vaker goedkoper te zijn rond middernacht in het begin van de week. Later in de week worden de prijzen gemiddeld iets duurder.

Maak meer kans op een upgrade van een hotelkamer

Hotelkamers zijn er in veel prijsklassen. Kies je een minder luxe hotelkamer maar wil je toch een wat luxere kamer voor hetzelfde geld? Uit veel ervaringen blijkt dat sneller een upgrade of betere service wordt aangeboden als je een titel bij jouw naam gebruikt bij het reserveren. Pas wel op met misbruik als je de titel gebruikt maar niet bezit. In veel landen is dat een strafbaar feit en sommige landen kennen er zelfs een gevangenisstraf voor. ​

Vermijd drukke dagen

Sommige plaatselijke feestdagen of de dagen tijdens een grote tentoonstelling, sportevent of andere gebeurtenis kunnen de prijzen van vliegen en verblijf erg beïnvloeden. Bekijk daarom vooraf of er iets bijzonders aan de hand is in de omgeving waar je naar toe wenst te gaan en pas jouw vakantieperiode daarop aan indien je die flexibiliteit hebt.

Vermijd zaterdag als reisdag

Reizen op zondag, dinsdag of woensdag blijkt meestal goedkopere vliegtickets op te leveren dan andere dagen. Vooral zaterdag is duur. Dat geldt ook voor veel zaterdagen tijdens schoolvakanties in de auto; files zijn dan gemiddeld langer en dan verbruik je meer brandstof voor jouw auto. Bekijk dus bij het boeken van een bestemming of u ook iets leuks vindt zonder verplichte aankomst- en vertrekdag op zaterdag.

Vroegboekkorting of last minute

Veel reizen en verblijven worden met korting aangeboden, vooral als de periode tussen boeken en verblijf erg lang of erg kort is. In het eerste geval heb je ook nog eens vaker de eerste keus voor een accommodatie (bijvoorbeeld op de begane grond, huisdiervrij of juist niet, rustig gelegen of met balkon). De meeste mensen blijken ongeveer een maand voor de reis begint te boeken, maar dat is gemiddeld gezien juist de duurste periode. Te laat of te vroeg een vliegreis boeken is ook duurder. Vaak is een half jaar van tevoren boeken gemiddeld het goedkoopst is.

Boek de vliegreis heen en terug apart

Twee enkele vliegtickets boeken in plaats van één retourticket kan tientallen procenten besparen op de vliegreis. Je moet het wel aandurven en bereid zijn met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen te vliegen. Dit voordeel is vaak van toepassing op bestemmingen waar veel verschillende luchtvaartmaatschappijen op vliegen, zoals Parijs, Londen en Barcelona. Bijkomend voordeel is dat je meer keuze hebt in vertrek- en aankomsttijden.

Bespaar door te shoppen met luchthavens

Veel low-budget luchtvaartmaatschappijen vliegen van kleinere en goedkopere vliegvelden. Kijk dus niet alleen naar vertrek vanaf Schiphol, maar betrek ook Eindhoven, Rotterdam en nog kleinere vliegvelden bij jouw vergelijking. Dat scheelt vaak ook in parkeerkosten, maar de openbaar vervoerverbinding kan wat slechter zijn. Net over de grens vallen de reisafstanden best mee, dus bekijk ook de prijzen van vluchten in Duitsland en België.

Vergelijk ook de bijkomende kosten

Vergelijk niet de prijzen die je op het beeldscherm ziet. Ga na welke bijkomende kosten worden berekend. Voor verblijf in een appartement kunnen dat schoonmaakkosten en kosten voor linnengoed zijn. Let ook op reserveringskosten en kosten voor bagage in een vliegtuig. Vergelijk de prijs nadat je al die bijkomende kosten bij de aanbiedingsprijs heeft opgeteld.

Collectiviteitskorting

Veel verenigingen bieden reizen met korting aan. Ga na of dit interessant is voor jou. Blijf wel goed vergelijken met andere aanbieders, soms blijkt een reis met korting toch nog duurder dan een reis zonder korting via een andere aanbieder.​

Koop geen landkaarten

Heb je een mobiele telefoon met een goed leesbaar scherm? In plaats van een kaart kopen van een stad of dorp dat je bezoekt kun je beter van tevoren een kaart laden op jouw telefoon. Dat is goedkoper en makkelijker. Zoom in op het gedeelte van de kaart dat je gaat bezoeken en druk op de zoekbalk en typ je OK MAPS en vervolgens op enter. Bij de melding ‘The on-screen map area has been cached’ heb je de kaart opgeslagen en is deze ook offline te bekijken.

Boek een hotel of appartement in een bepaald gebied

In populaire plaatsen zijn hotels in het centrum veel duurder dan hotels een paar straatjes verderop. Kijk in grote steden ook eens naar gebieden die verder van het centrum af liggen maar wel goede bereikbaarheid bieden via een metro of trein. In veel gebieden zijn bed & breakfasts, hostels of air b&b goedkoper en vaak avontuurlijker en leuker dan grote hotelketens.

Bespaar op eten

Eten meenemen van huis is niet altijd goedkoper. Eet wat de locals ook eten, zoek restaurants of barretjes op net buiten de toeristische gebieden en overweeg ’s middags uitgebreider te eten omdat het dan vaak goedkoper is.

Bespaar op toegangsprijzen

Veel plekken zijn gratis te bezoeken, denk aan mooie parken, kerken, zwemlocaties, bossen, uitkijktorens, speeltuinen, openluchtvoorstellingen, braderieën en musea. Ter plekke kun je er naar vragen, maar op internet zoek je ze ook snel op door te zoeken naar “free tourist attractions in ….”.

Zoek regionale kortingen

Veel steden en toeristische gebieden geven kortingskaarten, bonnenboekjes of abonnementen uit waarmee u flink bespaart op vakantiekosten zoals attracties, reizen, verblijf, eten en drinken. Weet je al waar je naar toe gaat? Bekijk dan ruim voor je vertrekt naar de mogelijkheden, dat is ook nog eens gratis voorpret.

Inkopen: thuis of op reis

Ga na als je je tas inpakt wat duurder is: thuis of op reis iets aanschaffen. Op vakantie zijn de prijzen vaak anders, maak daar gebruik van. Maak vooraf een inpaklijst om niets te vergeten en koop thuis of op reis wat je nog nodig hebt. Via internet zie je eenvoudig de prijsverschillen, zeker als het landen met de euromunt zijn.

All in one ticket of alles los boeken?

Vaak lijkt een all-in vakantie (reis, verblijf, eten) het goedkoopst, maar dat is niet altijd zo. Vergelijk ook eens een los ticket, hotel en uit eten waar u wilt met de all-in prijs. Dat is wel wat meer moeite, maar door zelf jouw reis samen te stellen houd je meer regie.

Bespaar op telefoonkosten

Vakantiekosten die de laatste jaren flink zijn gegroeid zijn de belkosten in het buitenland. Bekijk hoe jouw abonnement is samengesteld en overweeg als bericht een SMS, WhatsApp of iets anders met (vaak gratis) wifi. Schakel eventueel je voicemail uit, inspreken daarvan door een ander kost vaak ook geld. Overweeg een tijdelijke sim-kaart in plaats van gebruik te maken van een beperkt abonnement.

Bespaar op internetkosten

Pas op voor roaming buiten de Europese Unie, dat is vaak erg duur. Zet deze optie op je apparaat uit en blijf mobiel online via wifi of zoek regelmatig een internetcafé op. In Zwitserland en een aantal niet-EU-landen op de westelijke Balkan zijn duur met internet. Liechtenstein, IJsland en Noorwegen – ook geen lid van de EU – zijn juist goedkoop omdat ze mee doen met Europese regels over roaming.

Europese regels over roaming

Op vakantie is roaming is in principe net zo duur in Nederland als in een andere EU-lidstaat. Maar let op de uitzonderingen. Wie vier maanden achterelkaar meer mobiele data verbruikt in het buitenland dan in het thuisland, moet wél bijbetalen. Langer dan vier maanden achter elkaar goedkoop dataroamen in het buitenland kan dus niet. Ook goed om te weten is dat de bel- en databundel die in Nederland onbeperkt is, dat in de rest van Europa niet is. Wie over de limiet heengaat moet maximaal 7,70 euro per gigabyte extra betalen.

Betaal de reis vooruit

Bespaar op jouw vakantiekosten door vooruit te betalen. Vooruit betalen kan een korting opleveren van procenten, maar overleg dat wel vooraf met de aanbieder. Zeker gezien de huidige spaarrentes van minder dan 1% kun je soms genieten van een aantrekkelijke korting. Betaal u belasting in box 3? Dan bespaart het betalen van de jaarpremie voor de zorgverzekering vóór 1 januari ook nog vermogensrendementsheffing (lees deze tip en meer over het besparen op de vermogentax op onze speciale pagina daarover).

Vraag een btw-bon van een grote aankoop

Koop je iets voor honderden euro’s in een land buiten de Europese Unie? Vraag dan de bon en kijk of het mogelijk is om BTW (VAT in het Engels) terug te krijgen bij een Duty Free-kantoor (o.a. te vinden op veel grotere vliegvelden). Zie voor meer informatie hierover Vatfree. Zo bespaar je ook achteraf op je vakantiekosten.

Reserveer een vakantiebudget

Bepaal voor jezelf wat je uit wilt geven en probeer tijdens je vakantie niet meer te besteden. Controleer thuis alle afschrijvingen en ga na of ze kloppen. Dan zie je meteen of je een beetje binnen het budget bent gebleven. Sommige reizigers kiezen er voor het budget contant op te nemen om meer gevoel te krijgen bij wat er te besteden is. Dat is echter gevaarlijk, de kans op verlies of diefstal is groot. Je zou dat wel met een beperkt vakantiebudget kunnen doen, bijvoorbeeld als je jouw kind een vakantiebudget geeft. Om een souvenir, een ijsje of iets anders van te kopen. Zo leert je kind tijdens de vakantie met geld omgaan. Let dan wel op dat je niet in een heel duur of heel goedkoop land op vakantie gaat, dat geeft een vertekend beeld met Nederland.

Ga bloggen over je reizen

Schrijf je makkelijk en vind je dat leuk om te doen? Vraag dan aan vakantiebestemmingen of je als blogger gratis of met veel korting mag verblijven in ruil voor een leuke blog over de desbetreffende accommodatie. Dat is nog eens een erg leuke en nuttige manier om te besparen op je vakantiekosten. Veel plezier met alle tips.

Boek ‘Alles over geld besparen‘- meer dan 1.000 bespaartips

Alles over geld besparen – 168 pagina’s bespaartips – De versie 2017 is nu nog te koop voor €14,95 (de update wordt uitgebreider, kost €24,95 en is eind 2020 te koop).

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

2020-08-08T14:20:39+02:0025 mei 2017|

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken