Emigreren: tips en aandachtspunten

bijgewerkt op 2 februari 2020

Alles over emigreren

Emigreren is het verhuizen naar een ander land dan je waar je tot nog toe woonde en daar structureel je leven inrichten. Om te werken of rentenieren bijvoorbeeld. Waarom verlaten mensen Nederland? Wij zijn een land met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking en een hoge welvaart. Vanwege de hoge belastingen? Dat is vaak wel een belangrijk verschil met Nederland. Maar uit onderzoek blijkt dat redenen om te emigreren te maken hebben met de kwaliteit van het leven. Natuur, stilte, ruimte, klimaat, omgangsvormen, minder bevolkingsdruk, minder stress en minder criminaliteit. Overigens keren de meeste emigranten na één of twee jaar terug. Kies dus bewust en bereid je goed voor, ook financieel. Lees hieronder tips en aandachtspunten uit ons boek ‘Alles over emigreren‘.

Kosten van emigreren

kosten emigreren

Let goed op de kosten die je maakt om te emigreren. Deze beïnvloeden jouw financiële ruimte direct. Om een indruk te krijgen waar je allemaal mee te maken kunt krijgen sommen we veelvoorkomende kosten van emigreren voor je op:

 • Verblijfsvergunning in het land van bestemming (per land verschillend)
 • Vertaling van allerlei documenten
 • Stempels van echtheid op allerlei documenten (apostille)
 • Ziektekostenverzekering in het land van bestemming (per land verschillend)
 • Aanschaf of huur woning (kosten makelaar, notaris, advocaat, gemeente)
 • Auto importeren (overweeg de auto te verkopen en een nieuwe auto in uw nieuwe woonland te kopen)
 • Verhuisbedrijf voor uw inboedel (kies een verhuisbedrijf met veel ervaring in het land van uw bestemming)
 • Vaccinaties (per land verschillend)
 • Dubbele woonlasten (indien woning in Nederland niet is verkocht)
 • Doorlopen van contributies en lidmaatschappen tot een bepaalde datum
 • Taalcursus
 • Soms advocaatkosten (in verre landen of in geval van een strafblad)
 • Inkomstenderving (als je jouw baan in Nederland opzegt en nog geen andere inkomsten hebt)
 • Elektronische apparatuur, afhankelijk van de voltage en hertz van het elektriciteitsnet in het land van uw bestemming
 • Airco in landen waar het warmer is dan in Nederland
 • Extra bankkosten als je betalingen van Nederland naar het buitenland verricht
 • Extra kosten voor uitkeringen die je vanuit Nederland ontvangt (AOW, aanvullend pensioen, lijfrente)

Aandachtspunten met belastingen

hoe belasting buitenland berekenen

Voor de belastingen is het goed jouw huidige en toekomstige land te vergelijken op twee belangrijke belastingen:

 • Belasting op inkomen uit arbeid of uitkeringen vanwege pensioen of arbeidsongeschiktheid
 • Vermogensbelasting (belasting op het hebben van of de inkomsten uit bezittingen)

Voor inkomens uit arbeid kan emigreren gunstig zijn. Qua vermogen moet het al snel om honderdduizenden euro’s gaan om er echt voelbaar op vooruit te gaan. Let op de situatie na overlijden en let op dat de Belastingdienst na emigratie nog tien jaar over de schouder van de emigrant meekijkt door middel van een conserverende aanslag.
Check op de site van de Belastingdienst (of laat een adviseur u helpen) wat de gevolgen voor jou zijn. Aandachtspunten daarbij zijn de fiscale voordelen die je hebt genoten (bijvoorbeeld door premieaftrek of belastingvrijstelling) voor:

 • Privépensioenen
 • Kapitaalverzekeringen, spaarrekening of beleggingsrecht in verband met jouw eigen woning
 • Werkgeverspensioenen
 • Aanmerkelijk belang in een Nederlands bedrijf

Pensioen en buitenland

pensioen buitenland

Verder is van belang te kijken naar de invloed van uw emigratie op jouw lang leven risico. Maar daarbij onderscheid tussen jouw pensioen van de overheid, de werkgever en privé. Hier is zoveel over te schrijven, dat we er een speciale pagina over hebben gemaakt: Pensioen in het buitenland

Ziektekosten in het buitenland

ziektekosten buitenland

Ga na wat je moet regelen om ziektekosten verzekerd te houden. En wat er gebeurt met vergoedingen in Nederland als je weer terugkeert naar je vaderland. Dit is ook weer een erg belangrijk onderwerp waar veel over te schrijven is, daarom hebben we er een speciale pagina over gemaakt: Ziektekosten in het buitenland

Een nieuw pensioenplan

Op lange termijn schat je in hoe jouw inkomsten en uitgaven wijzigen. Van belang is te kijken naar verschillen ten aanzien van bijvoorbeeld toeslagen, bijslagen en kosten voor levensonderhoud. Welke uitgaven heb je nu? Wat ben je voornemens aan wat uit te geven? Wat kost dat in het land waar jij naar toe wenst te emigreren? Jouw financieel plan wijzigt door de invloed van de emigratie op je inkomsten en uitgaven. Daarbij is ook van belang te kijken naar de belastingen. Kijk ook wat er gebeurt met jouw financieel plan bij de scenario’s ziekte/ arbeidsongeschiktheid, overlijden en scheiden. Ook regels over eigen woning en hypotheken kunnen sterk afwijken van wat je gewend bent in Nederland.

Luister via het geluidsfragment naar een BNR-uitzending met tips over emigreren van onder andere Erik Beckers, de (co-)auteur van de vier ‘…voor Dummies’-boeken over financiële planning en ons boek (beschikbaar vanaf mei 2019) ‘Alles over emigreren‘.

 

Checklist emigreren

checklist emigreren

Boek ‘Alles over emigreren’

cadeauboek over emigrerenDe tekst van deze pagina komt terug in ons nieuwe boek ‘Alles over emigreren‘. We werken nu hard aan dat boek, via deze pagina is het boek vanaf juni 2020 te bestellen voor circa 25 euro. Ook als cadeauboek met een eigen voorwoord en tekst op de kaft, zowel op de voor- als de achterkant van het boek.

Wil je onze conceptchecklist emigreren nu al ontvangen? Laat dan je e-mailadres achter via onze contactpagina, dan mailen we je de checklist emigreren voor zover we die nu gereed hebben toe. Wil je een berichtje ontvangen zodra dit boek beschikbaar komt? Of heb je tips voor ons boek? Laat dan je e-mailadres achter via onze contactpagina.

2020-02-02T12:31:15+01:0019 juni 2017|

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken