Als zzp’er beginnen naast je studie doe je zo

Veel studenten werken naast hun studie. Het geld dat zij hiermee verdienen kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om hun studie te betalen of leuke dingen te doen. Je kunt in loondienst gaan werken. In loondienst ben je vaak gebonden aan regels over werktijden, verlof en uurloon. Dat is niet voor iedere student het meest geschikte verdienmodel. Gelukkig hoeft dit ook niet, want er zijn genoeg andere manieren om geld te verdienen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om als zzp’er te beginnen naast je studie. Veel studenten vinden dit een spannende stap, waardoor je mogelijk twijfelt of je hier goed aan doet. Zonde, want een bestaan als zzp’er legt je vaak geen windeieren. Om jou te ondersteunen, vertellen we je hier hoe je naast je studie als zzp’er begint.

Wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Wie naast zijn studie als zzp’er aan de slag gaat, mag zich ondernemer noemen. Maar moet je je eigenlijk ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Hier bestaat behoorlijk wat onduidelijkheid over bij studenten die naast hun studie als zzp’er aan de slag gaan. Om het allemaal wat duidelijker te maken, zetten we hier de criteria op een rijtje waaraan je moet voldoen om je bedrijf bij de Kamer van Koophandel in te kunnen schrijven.

1. Je levert diensten en/of producten.
2. Voor de levering van de diensten en/of producten vraag je meer dan de kostprijs. Het kan hierbij om een commerciële prijs gaan, maar ook om een uurtarief.
3. Je doet niet alleen zaken met vrienden en familie, maar ook met andere mensen. Daarnaast ga je de concurrentie aan met andere ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten en/of producten leveren.

Bepaal je prijs

Wanneer je naast je studie als zzp’er aan de slag gaat, bepaal je een prijs voor de producten en/of diensten die je levert. De meeste studenten vinden dit een lastige opgave. Je wil niet te hoog inzetten, maar wel een redelijke inkomen hebben. Het is belangrijk om hier een goede balans in te vinden. Als je dit lastig vindt, raden wij je aan eens rond te kijken bij je concurrenten in de branche waarop jij je richt. Je krijgt dan een goed beeld van de prijzen die anderen hanteren.

Zakelijke vermogen is privé vermogen

De meeste zzp’ers die in hun studietijd starten doen dat in de vorm van een eenmanszaak. Een eenmanszaak richt je snel en eenvoudig op. Als je er veel uren in stopt heb je ook recht op belastingvoordeel. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Het belangrijkste nadeel is dat je zakelijke en privévermogen niet gescheiden zijn. Zakelijk schuldeisers kunnen bijvoorbeeld jouw privévermogen privé schuldeisers jouw zakelijk vermogen. Een ander nadeel is dat veel zzp’ers het overzicht verliezen van wat privé en zakelijk is. Dan kom je nog wel eens voor verrassingen te staan als je opeens veel inkomstenbelasting of btw moet betalen.

Open een zakelijke rekening

Wil je voorkomen dat persoonlijke en zakelijke geldstromen door elkaar lopen? En daarnaast als bedrijf een professionelere uitstraling hebben? Dan biedt een zakelijke rekening uitkomst. Wanneer je zo’n rekening opent, kun je jouw klanten hier het geld naar laten overmaken. Hierdoor houd je zakelijk geld en privégeld gescheiden en kom je zakelijker over. Een zakelijke rekening voor zzp’ers openen kost je weliswaar geld, maar je betaalt er niet de hoofdprijs voor. Bij veel banken kun je al een zakelijk rekening open voor minder dan 10 euro per maand.

Denk na over verzekeringen

Ga je naast je studie aan de slag als zzp’er? Dan ben je niet fulltime met jouw onderneming bezig. Daarom denk je mogelijk dat het onnodig is om je zakelijk te verzekeren. Het is inderdaad niet verplicht om je te verzekeren, maar wij raden je aan om hier naar te kijken. Daarnaast eisen steeds meer afnemers en instellingen dat je bent verzekerd. Laat je in ieder geval informeren over:

  • Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
  • Een zakelijke rechtsbijstandverzekering
  • Een verzekering voor je zakelijke spullen – een inventarisverzekering of een specifieke verzekering voor bijvoorbeeld je computer.
2022-06-20T18:36:04+02:0020 juni 2022|

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken