Autokosten besparen

bijgewerkt op 11 augustus 2020

Hoe je kosten bespaart op je auto

Autokosten kunnen flink oplopen door de volgende drie oorzaken:

  • De waardevermindering (afschrijving)
  • De premie voor de autoverzekering
  • Alle andere bijkomende kosten

Het goedkoopst is je auto weg te doen en beperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer. Heb je jouw auto echt nodig? Bekijk dan wat je kunt besparen op het gebruik van een auto. Wij zetten hieronder alle mogelijkheden voor je op een rij.

Premie voor je autoverzekering

Een verzekering voor een nieuwe auto wordt vaak gesloten in de vorm van “WA-volledig casco”. Dan is aansprakelijkheid voor schade aan derden en aan je auto verzekerd. Soms is het aantrekkelijk deze na een periode van 5 of 6 jaar om te zetten in de veel goedkopere vorm “WA+beperkt casco”. Dan is schade aan derden verzekerd, maar je auto is alleen verzekerd tegen bepaalde risico’s (meestal brand, diefstal, natuurrampen, ruitschade en botsing met dieren). Daarnaast is het aantrekkelijk jaarlijks de prijzen (premies) van autoverzekeringen te (laten) vergelijken. Wellicht dat jouw adviseur dat al doet, maar kijk zelf ook eenmaal paar de vergelijkingssites na zoals Independer en van de consumentenbond. En bekijk de mogelijkheden via collectiviteiten, bijvoorbeeld via een vereniging, autodealer of werkgever. Houd naast de prijs (premie) de voorwaarden in de gaten, bijvoorbeeld op de punten eigen risico en nieuwwaarde- versus dagwaardevergoeding.

Schadevrije jaren, bonus malus ladder

Een belangrijke factor voor de hoogte van de premie is het aantal schadevrije jaren. De meeste verzekeraars hanteren als grondslag het aantal jaren schadevrij dat je via een zogeheten royementsverklaring ontvangt van jouw huidige autoverzekeraar (op basis van uw trede op de bonus malus ladder). Dat is dan beperkt tot de jaren dat je een autoverzekering op jouw naam had staan. Maar er zijn ook autoverzekeraars die de jaren van je partner overnemen, of zelfs de jaren dat je een brommer of een rijbewijs had maar geen autoverzekering (bijvoorbeeld in je studententijd). En bekijk ook acties van autoverzekeraars, zoals “gegarandeerd 20 procent goedkoper dan uw huidige autoverzekering”.

Aanvullende verzekeringen

Bekijk ook kritisch welke aanvullende verzekeringen je wel of niet kiest. Een “no-claim-beschermer” kan gunstig zijn als je het risico loopt ver terug te vallen in een bonus-malusladder na een schade. Een “accessoireverzekering” kan gunstig zijn als je veel extra’s op of in jouw auto hebt die anders niet zijn verzekerd. Maar rechtsbijstand is vaak dubbel verzekerd als je al een gezinsrechtsbijstandverzekering hebt. Een ongevallenverzekering voor bijrijders die niet tot jouw gezin behoren is vaak dubbel verzekerd als je al een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hebt.

Zelf schade betalen

Heb je schade aan jouw auto of veroorzaak je schade aan een derde? Vraag dan aan je verzekeraar of en zo ja hoeveel je premie omhoog gaat na een claim en hoeveel de totale schade precies bedraagt. Reken uit hoeveel je de komende jaren méér gaat betalen door de premieverhoging. Soms bespaar je autokosten door zelf kosten te maken. Overweeg de schade zelf te betalen als je dat geld beschikbaar hebt en binnen drie jaar de premieverhoging terugverdient.

Bespaar op kosten voor pechhulp

Veel nieuwe auto’s krijgen jarenlang pechhulp als service. Let dus goed op of je wel een extra pechhulpservice nodig hebt. Zo ja, vergelijk dan de kosten van pechhulpdienstverleners via geld.nl, maar vraag ook na of jouw autodealer pechhulpservice kent.

Bespaar door zuiniger te rijden

Autokosten bestaan uit een belangrijk deel uit de kosten voor benzine of diesel. Daar valt veel winst mee te behalen. Er bestaan 101 manieren om zuiniger te rijden. Check deze mogelijkheden en ga na welke voor jou haalbaar zijn.

Bespaar door goedkoper te tanken

Bespaar op de kosten van brandstof door goedkoop te tanken. Check voor prijzen de site met brandstofprijzen van tankstations in de buurt. En bekijk kortingen met (gratis) tankpassen, per merk of via united consumers of jouwtankstation. Reis je naar andere landen met de auto? Bekijk dan de internationale brandstofprijzen.

Bespaar op afschrijving

Veel mensen vergeten dat ook de afschrijving op een auto de autokosten beïnvloedt. Een nieuwe of een dure tweedehands auto is relatief duur vanwege de hoge afschrijving. Verkoop je zo’n auto later door, dan krijgt je er veel minder voor terug. Ga na wat de afschrijving is voor jouw auto of voor de auto die je wenst te kopen. Laat dat meewegen bij de aanschaf van uw volgende auto.

Bespaar op onderhoud

Bespaar op onderhoudskosten door tijdig na te gaan welk onderhoud voor jouw auto gebruikelijk is en welke garages dat goed en goedkoop uitvoeren.  Door je beter voor te bereiden op welk soort onderhoud bij jouw type auto vaak moet plaatsvinden kun je besparen op de kosten. Vergelijk dus tijdig jee toekomstige autokosten ten aanzien van veelvoorkomende reparaties en onderhoud.

Een lage aanschafprijs

Bij het kopen van een auto kun je enorm besparen. De ANWB heeft zowel voor een nieuwe auto als voor een tweedehandsauto een prima stappenplan opgesteld. Doorloop die stappen goed en bespaar honderden tot wel duizenden euro’s op uw autokosten.

Belangrijk is na te gaan welke brandstof voor jouw verwacht verbruik het beste is. Bekijk of LPG lonend is in jouw situatie via een speciale rekenhulp.

Goede banden op de juiste spanning

Zorg ervoor dat je op banden rijdt die naast veiligheid ook voor zuinig brandstofverbruik zorgen. Laat je goed informeren bij een betrouwbare bandenspecialist en oriënteer je vooraf op internet.

Laat je auto vaker staan

Ga na wat de alternatieven zijn voor het gebruik van jouw auto. Fietsen en lopen is goedkoper, soms het openbaar vervoer ook. Zeker op korte afstanden (minder dan 10 kilometer) is het gebruik van jouw auto niet alleen duur qua brandstof, maar ook extra belastend voor onderdelen van je auto. Daardoor kunnen de kosten van onderhoud hoger uitvallen. Op lange afstanden is wellicht carpoolen een alternatief. Er bestaan veel apps en sites die carpoolen laagdrempeliger maken en wellicht dat jouw werkgever er ook iets aan doet.

Auto leasen of een auto-abonnement

Vind je niet het bezit maar juist het gebruik van de auto het belangrijkste? Wens je een kleine nieuwe auto en heb je onvoldoende spaargeld om zelf een nieuwe auto te kopen? Overweeg dan in plaats van een auto in bezit te hebben een auto te leasen of een auto-abonnement (er zit niet echt een duidelijk verschil tussen leasen en abonnement). Bereken wat voordeliger is als je al een auto op het oog hebt via een rekentool van de ANWB. Check de verschillende aanbieders via een lease-vergelijkingssite of doe mee aan een groepsveiling.

Profiteer van de fiscale voordelen van een Financial Lease auto

Het leasen van een auto of het afsluiten van een abonnement is voor consumenten steeds eenvoudiger geworden. Let wel op de voorwaarden ten aanzien van:

  • Tussentijds stopzetten van de leaseovereenkomst of auto-abonnement
  • Speciale regeling tussentijds stopzetten contract of abonnement in geval van werkloosheid, ziekte of overlijden
  • Eigen risico bij schade
  • Looptijd (hoe korter hoe gunstiger, maar vaak wel duurder)
  • All risk verzekering of verzekering met uitsluitingen
  • Aantal kilometers per jaar en kosten bij overschrijding

Ontvang gratis en vrijblijvend een bod

Deel je auto

Vind je niet het bezit maar juist het gebruik van de auto het belangrijkste, maar is leasen of een abonnement te duur voor u? Overweeg dan een auto te delen. Het delen van een auto past in de trend die wij ook op onze pagina met >1000 bespaartips noemen: deel het gebruik waardoor de kosten per persoon dalen. Jouw auto aanbieden als leenobject kan eenvoudig via internet, bijvoorbeeld via de ANWB of bij Mywheels en Snappcar. Word een Hopper. Een lokale ZZP taxichauffeur vragen naar de mogelijkheden kan ook extra mogelijkheden creëren. Die kan maatoplossingen bedenken. Let in alle gevallen wel op of je een aanvullende verzekering nodig hebt of dat jouw huidige verzekering de aansprakelijkheid voor schade aan derden en aan je auto dekt.

Complete aanbod Auto's

Boek ‘Alles over geld besparen‘- meer dan 1.000 bespaartips

Alles over geld besparen – 168 pagina’s bespaartips – De versie 2017 is nu nog te koop voor €14,95 (de update wordt uitgebreider, kost €24,95 en is eind 2020 te koop).

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

2020-08-11T21:57:40+02:0015 juni 2017|

Eén reactie

  1. Vincent R. 14/08/2019 om 09:36 - Antwoorden

    Bespaar inderdaad op kosten door je auto regelmatig te laten onderhouden. Dit kost natuurlijk wat, maar op lange termijn is het voordeliger en je voorkomt grote reparaties die een stuk duurder zijn. Het is daarnaast fijn om een vaste garage te hebben, zodat deze wat meer weet over de onderhoudshistorie van je auto.

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken