Uitvaartmuziek geïnspireerd door Pasen

bijgewerkt op 12 april 2020

Pasen is een christelijk feest dat volgt op de Goede week. Deze periode wordt door christenen gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood, drie dagen na zijn kruisiging. Het Evangelie van Mattheüs beschrijft veel hierover en inspireerde veel componisten, waardoor het verhaal vaak terugkomt in muziekstukken. De kruisiging zou op 3 april van het jaar 33 rond 3 uur in de middag plaats hebben gevonden. In de loop der jaren zijn veel non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het feest, waardoor een bredere doelgroep betrokken is bij Pasen.

Op deze pagina leest u tips en achtergrondverhalen over muziek geïnspireerd rond deze periode en die ook geschikt wordt gevonden voor uitvaarten. Heeft u meer tips of achtergrondinformatie? Neem dan contact op via het contactformulier en wij delen dat voor iedereen. Desgewenst krijgt u na overleg met u een naamsvermelding.

RUTH JACOTT – LEUN OP MIJ

Leun Op Mij was een grote hit in Nederland in 1999 van Ruth Jacott. Sinds 2012, toen het nummer onderdeel uitmaakte van het jaarlijkse openluchtspectakel The Passion, wordt Leun Op Mij vaak gekozen op uitvaarten.

​In 2014 voerde Jacott het nummer op in het kader van een programma over de ziekte alzheimer. Ze heeft het nummer zelfs live op een uitvaart gezongen, zo tipte ons een uitvaartondernemer in 2015.

AAFJE HEYNIS – BIST DU MEI MIR

Aafje Heynis werd gezien als evangelisatie- en concertzangeres, veel van haar nummers gaan over God. Ze was van huis uit Nederlands hervormd, maar keerde zich op latere leeftijd tot de Rooms-katholieke Kerk. Ze stopte met optreden toen ze enorm succesvol was, volgens eigen zeggen bewust: “Ik stop met zingen als ik nog op het topje van de berg sta. Bij de afdaling zal geen publiek aanwezig zijn.” Net als haar uitvoering van de Matthäus-Passion en Ave Maria staat Bist Du Mei Mir op menig muzieklijst van uitvaartcentra, de muziek is van Bach. Ze zong overigens veel in het Duits, maar ook Engels behoort tot haar repertoire.

BACH – MATTHEÜSPASSIE (Matthäus- Passion)

De Matthäus-Passion of Matteüspassie (BWV 244) is een van de bekendste en langste werken van J.S. Bach. Het stuk is waarschijnlijk in het jaar 1727 gecomponeerd en een paar jaar later voor het eerst opgevoerd, namelijk op Goede Vrijdag in de Thomaskirche in Leipzig. Inmiddels is het in veel landen traditie dat de Matthäus- Passion op Goede Vrijdag wordt uitgevoerd. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie van Mattheüs met behulp van twee orkesten en twee zangkoren. Een belangrijke rol is weggelegd voor de evangelist als verhalenverteller in de vorm van een tenor. Jezus, Pilatus en de discipelen zijn in het stuk de bassen. Zijn vrouw wordt vertolkt door de sopraan, enkele dienaressen zijn sopranen en alten en de getuigen zijn de tenor en bas. Bijna een hoorspel dus dat bestaat uit 68 muziekstukken.

Naast de 14 koralen (kerkelijke liederen) telt de passion 27 passages waarin het evangelie wordt gezongen en 27 overige stukken. Het getal 27 staat bij Bach voor de drie-eenheid van Vader-Zoon-Heilige Geest (3×3×3 = 27). De 27 stukken tekst afkomstig uit het evangelie bestaan uit in totaal 729 maten (het kwadraat van 27). In de Matthäus-Passion zit overigens veel meer verborgen cijfermatige symboliek verborgen. De Passie kent naast 14 koralen 14 verwijzingen naar het hart. Het getal veertien verwijst ook naar de naam Bach; 14 is namelijk de optelsom van de getalswaarden van de letters van zijn naam – 2 (B), 1 (A), 3 (C), 8 (H). Ook wordt beweerd dat Bach zijn geboorte- en sterfdatum in het stuk heeft verwerkt. Ook de Johannes-Passion (BWV 245) wordt vaak live uitgevoerd rondom Pasen.

FRANK BOEIJEN – ZEG ME DAT HET NIET ZO IS

De Nijmeegse zanger en schrijver wordt met dit nummer veel gehoord tijdens begrafenissen en crematies. De tekst heeft betrekking op de moeder van zijn toenmalige vriendin. In 1989 had hij een relatie met de Engelse Amanda Reddington en Frank schreef dit naar aanleiding van het ongeneeslijk ziek zijn van Amanda’s moeder. Het vele herhalen van die ene regel heeft hij opzettelijk verwerkt in het nummer om de wanhoop te doen weerklinken en in de volgende juist hoop of berusting. Want dat is iets wat de omgeving veel doet in dit soort situaties. Telkens opnieuw afvragen waarom en hopen dat het niet zo is…

Er zijn mensen die de stem van Frank Boeijen niet mooi of moeilijk verstaanbaar vinden. Vindt u Zeg Me Dat Het Niet Zo is wel mooi? Overweeg dan de uitvoering van Sjors van de Panne (Sjors van de Panne deed blind audition in The Voice Of Holland 2014) of van Do. Do zong Zeg Me Dat Het Niet Zo Is op The Passion 2011 in Gouda.

CHLOE AGNEW – JESU, JOY OF MAN’S DESIRING

Deze Engelstalige vocale bewerking van een deel van de cantate van Bach (Herz und Mund und Tat und Leben,BWV 147) wordt het meest gekozen voor uitvaarten in vooral Engeland en Amerika.

Ook in Nederland wordt de versie van Chloe Agnew (Jesu, Joy Of Man’s Desiring) gehoord op uitvaarten. De Keltische zangeres is overigens ook lid van de groep Celtic Woman.

MARCO BORSATO – AAN HET EINDE VAN DE LIJN

Het nummer Aan Het Einde Van De Lijn van Marco Borsato is tot Pasen 2016 geen hit geweest. Maar tijdens concerten van de zanger werd het altijd goed ontvangen. De songtekst is erg mooi en past bij veel uitvaarten. Het komt er op neer dat we allemaal worden geboren en allemaal overlijden en mede daarom allemaal gelijk zijn. ​Aan het einde van The Passion versie 2016 te Amersfoort was dit het laatste duet. Wellicht dat het nummer dan vaker wordt gehoord op de radio.

 

Alles over nalaten boekenplank fpvi

Boek ‘Alles over nalaten’

Bestel hier het de pocket-editie van het boek ‘Alles over nalatenvoor € 26,90. Of voor €2 extra als cadeauboek met een eigen voorwoord en tekst op de kaft, zowel op de voor- als de achterkant van het boek. Of als E-book met een aantrekkelijke lage prijs.

Dit ruim 300 pagina tellend boek staat boordevol tips en uitleg over wat je kan doen voor je overlijdt om het leven van je naasten minder zwaar te maken. Niet alleen financieel, ook veel praktische informatie voor tijdens jouw leven, zoals over schenken, levenstestament en de laatste levensfase, met overzichtelijke opsommingen, verwijzingen en afbeeldingen. Haal meer uit je leven door je optimaal voor te bereiden op jouw levenseinde.

boek alles over nalaten schenken erven testamenten uitvaart
boek Alles over nalaten

Alles over nalaten

Alledaagse tips over schenken, erven en uitvaart eenvoudig uitgelegd

€ 24,95 + € 1,95 verzendkosten

bestel
boek alles over nalaten schenken erven testamenten uitvaart
gepersonaliseerd boek Alles over nalaten

als cadeau

Met een eigen voorwoord en tekst op de kaft, zowel op de voor- als de achterkant van het boek.

€ 26,95 + € 1,95 verzendkosten

bestel
boek alles over nalaten schenken erven testamenten uitvaart
E-book alles over nalaten

E-book

Alledaagse tips over schenken, erven en uitvaart eenvoudig uitgelegd

€ 14,95

bestel
banner gratis checklists

Jouw levenstestament

Het opstellen van een levenstestament is een hele goede aanvulling op een testament bij overlijden. Lees hier tips, aandachtspunten en alternatieven over dit onderwerp ter inspiratie voor een nieuw of vernieuwd levenstestament.

2020-04-12T12:00:12+02:002 oktober 2017|

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken