Alles over uitvaartwensen

bijgewerkt op 16 december 2019

Wat is een scenarium?

In hoofdstuk 4 van ons boek ‘Gids bij Overlijden voor Dummies‘ wordt op pagina 67 beschreven wat een scenarium is. Dat is een draaiboek van wensen, gedachten en tips van de hoofdpersoon voor de eigen laatste ceremonie. Een ander woord voor scenarium is uitvaartwensenboekje of uitvaartdraaiboek. Dat kan erg zinvol zijn voor de personen die de uitvaart moeten regelen. Helaas maken Nederlanders hun uitvaartwensen vaak niet bekend en laten hun nabestaanden onnodig met zorgen en kosten achter. Nabestaanden krijgen namelijk de zorg over het regelen van een uitvaart en moeten vaak zorg dragen voor de kosten. Maar als ze niet weten wat de wensen van de hoofdpersoon waren, dan ontstaat het risico dat er onnodig veel kosten worden gemaakt of dat er ruzie ontstaat over wat wel en niet te organiseren.

Lastige keuzes te maken door niet uitspreken uitvaartwensen

De helft van de Nederlandse bevolking (52%) heeft duidelijke wensen voor zijn of haar uitvaart, maar maakt deze niet kenbaar aan zijn omgeving. Dit blijkt uit een onderzoek (*) dat is uitgevoerd onder 500 respondenten in oktober 2015. De meeste wensen over de uitvaart worden mondeling uitgesproken (21%). Slechts een kwart (25%) kiest ervoor om de voorkeuren te documenteren, al dan niet in een officieel document. Als de wensen van de (toekomstig) hoofdpersoon niet bekend zijn, kan dit op verschillende manieren gevolgen hebben voor de nabestaanden.

 • Naasten kunnen in een treurige en korte periode discussie krijgen over wat wel of niet past tijdens de uitvaart
 • Naasten kunnen met onnodige kosten te maken krijgen als niet duidelijk is wat wel en niet wenselijk is

Ongeveer 15 procent van de Nederlanders heeft de uitvaartwensen nog niet kenbaar gemaakt aan zijn of haar omgeving. Daarnaast bestaat er nog een kwart  (24%) die hier nog nooit over na heeft nagedacht (dus nog geen uitvaartwensen in gedachte heeft).

‘Foto’s en filmpjes tijdens uitvaartdienst minst belangrijk’

Uit het onderzoek blijkt dat men duidelijke wensen heeft over verschillende aspecten binnen een uitvaart. De meest voorkomende wensen zijn in de afbeelding terug te zien. De percentages in de afbeelding houden geen rekening met overlap van uitkomsten boven de 100%. Muziek blijkt de belangrijkste wens te zijn. Maar juist uit de grote bezoekersaantallen op onze uitvaartmuziek zoekmachine blijkt dat er te weinig concreet bekend is over de muziekwensen van de hoofdpersoon. We maken het onze toekomstige nabestaanden makkelijker door zelf een aantal muziekkeuzes kenbaar te maken. Hetzelfde

geldt voor wie uit te nodigen, het type kist (of plank?), de locatie en de kleding. Eten, drinken, rouwkaarten, bloemen, speeches, foto’s en filmpjes hebben gemiddeld gezien de minste interesse van toekomstig hoofdpersonen.

Praktische zaken om mee te nemen in een scenarium

Uit ons stappenplan uitvaart regelen blijkt dat nabestaanden nog veel meer moeten regelen dan bovenstaande. Wellicht is het een idee om ook eens na te denken en te delen hoe u denkt over bijvoorbeeld

 • Wie regelt wat?
 • Wel of geen overlijdensbericht in een krant?
 • Koelen (vaak wordt gebruik gemaakt van een koelplaat, maar er bestaan alternatieven)
 • Opbaren (wel of niet, en zo ja voor wie)
 • Geur (niet alleen om nare geurtjes te verbloemen maar ook om uw meest gebruikte of favoriete geur te laten ruiken)
 • Vervoer (een zwarte rouwauto is al lang niet meer de enige optie)
 • Bepaalde thema’s, zoals milieubewust, creatief, water, sportclub enzovoorts
 • Hoe je herinnerd wilt worden (tekst op grafsteen, maar zoek ook eens naar alle mogelijkheden om herinnerd te worden)
 • Hoe je niet herinnerd wilt worden (denk aan verwijderen accounts op facebook, twitter, linkedin en dergelijke)
 • Of je een voorkeur heeft voor een bepaalde uitvaartondernemer of uitvaartlocatie

Helft Nederlanders geeft voorkeur aan crematie

Of je een begrafenis of een crematie wilt,  is een van de meest ingrijpende keuzes waar je van tevoren over na kunt denken. Maar liefst 80% (4 van de 5) geeft aan hier een uitgesproken mening over te hebben. In de grafiek is te zien dat bijna de helft de voorkeur heeft om gecremeerd te worden, gevolgd door een begrafenis op een reguliere begraafplaats. Slechts 7% kiest voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats en 20% geeft aan de keuze te willen geven aan de nabestaanden na overlijden.

Weten we wat uitvaartwensen kosten?

Uit het onderzoek blijkt dat zeker 60% van de Nederlandse bevolking de kosten voor een uitvaart te laag inschat. Een veelvoorkomende uitvaart kost volgens de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland tegenwoordig al snel 8.500 euro. De exacte kosten hangen uiteraard af van iemands persoonlijke wensen. Om ervoor te zorgen dat de nabestaanden niet worden geconfronteerd met hoge kosten is het zinvol nu al na te denken over uw uitvaartwensen.  Zo kan er alvast een inschatting worden gemaakt of er genoeg middelen aanwezig zijn om aan alle wensen te kunnen voldoen.

Hoe leg ik uitvaartwensen vast?

Er bestaan verschillende oplossingen om uw wensen gemakkelijk vast te leggen. Zo kunnen de uitvaartwensen vaak kosteloos worden besproken in een persoonlijk gesprek met een uitvaartconsulent of uitvaartondernemer. Vooral wanneer iemand niet goed op de hoogte is van de mogelijkheden, kan dit relevant zijn. Wanneer men liever zelf zijn of haar uitvaartwensen documenteert, dan kan dit met meerdere gratis hulpmiddelen op internet. Zie bijvoorbeeld het scenarium van verzekerjeeigenuitvaart.

Alles over nalaten boekenplank fpvi

Boek ‘Alles over nalaten’

Bestel hier het de pocket-editie van het boek ‘Alles over nalatenvoor € 26,90. Of voor €2 extra als cadeauboek met een eigen voorwoord en tekst op de kaft, zowel op de voor- als de achterkant van het boek. Of als E-book met een aantrekkelijke lage prijs.

Dit ruim 300 pagina tellend boek staat boordevol tips en uitleg over wat je kan doen voor je overlijdt om het leven van je naasten minder zwaar te maken. Niet alleen financieel, ook veel praktische informatie voor tijdens jouw leven, zoals over schenken, levenstestament en de laatste levensfase, met overzichtelijke opsommingen, verwijzingen en afbeeldingen. Haal meer uit je leven door je optimaal voor te bereiden op jouw levenseinde.

boek alles over nalaten schenken erven testamenten uitvaart
boek Alles over nalaten

Alles over nalaten

Alledaagse tips over schenken, erven en uitvaart eenvoudig uitgelegd

€ 24,95 + € 1,95 verzendkosten

bestel
boek alles over nalaten schenken erven testamenten uitvaart
gepersonaliseerd boek Alles over nalaten

als cadeau

Met een eigen voorwoord en tekst op de kaft, zowel op de voor- als de achterkant van het boek.

€ 26,95 + € 1,95 verzendkosten

bestel
boek alles over nalaten schenken erven testamenten uitvaart
E-book alles over nalaten

E-book

Alledaagse tips over schenken, erven en uitvaart eenvoudig uitgelegd

€ 14,95

bestel
banner gratis checklists

Jouw levenstestament

Het opstellen van een levenstestament is een hele goede aanvulling op een testament bij overlijden. Lees hier tips, aandachtspunten en alternatieven over dit onderwerp ter inspiratie voor een nieuw of vernieuwd levenstestament.

2019-12-16T14:12:12+01:002 oktober 2017|

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken