Omgaan met je ziekte

bijgewerkt op 31 augustus 2020

Het is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Je wist alles van het risico op langdurige ziekte. Je hebt maatregelen getroffen om ziekte te voorkomen. Het financiële risico heb je geheel, gedeeltelijk of bewust niet ondervangen. Bij wijzigingen in je situatie heb je tijdig en correct actie ondernomen. Op het moment dat je voor lange tijd ziekt werd heb je aan alle eisen voldaan. Jij en je omgeving hebben er ook alles aan gedaan om toch weer aan de slag te geraken. Helaas, je blijft ziek.

Wat nu? In het boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte‘ lees je veel tips over hoe om te gaan met je ziekte. Lees hierna een aantal punten hieruit.

Houd contact met je omgeving

omgaan met ziekte

Als je lang ziek bent heb je meestal minder contact met je collega’s op het werk, je vrienden, familie, buren en kennissen. Maar zowel jouw herstel als omgaan met je ziekte is eenvoudiger en kansrijker als je persoonlijk contact houdt met je omgeving. Doe dit wel op je eigen tempo en heb oog voor hoe de ander dat vindt.

Soms vinden collega’s of vrienden en/of kennissen contact met een zieke te confronterend. Het is goed om onwetendheid over je ziekte en eventuele vooroordelen over je ziekte bij deze personen weg te nemen. Hoe? Lees in hoofdstuk 20 van het boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte‘ de vele voorbeelden en ga na wat jou het meeste aanspreekt.

Heb je partner lief

omgaan met ziekte

In de boeken ‘Arbeidsongeschiktheid voor Dummies’ en diens opvolger ‘Alles over je inkomen bij ziekte’ lees je dat veel mensen geen verzekering sluiten tegen de financiële gevolgen van langdurige ziekte omdat hun partner voldoende verdient. Dit kan wel zo zijn, maar naast financiële aspecten spelen bij ziekte ook sociale aspecten een belangrijke rol. Stel je je erg afhankelijk op ten opzichte van je partner als je ziek bent? Waak dan voor een scheiding! Uit statistieken blijkt namelijk dat een ziekte van een partner vaak een oorzaak van een scheiding is. Maak de situatie voor je partner draaglijk. Voorkom dat je het boek ‘Alles over scheiden’ nodig hebt.

Ontwikkeling gezondheidszorg

omgaan met ziekte

In de gezondheidszorg ontstaan erg veel hoopvolle ontwikkelingen. Het is erg moeilijk om schattingen te krijgen over wanneer welke oorzaken en gevolgen van ziekten, beter dan nu het geval is, kunnen worden verholpen. Of hoe de gevolgen van ziekten beter draagbaar worden gemaakt. Maar de medische zorg ontwikkelt zich in een enorm tempo.

Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland worden nieuwe medicijnen en behandelmethoden ontdekt of oude medicijnen en behandelmethoden goedkoper en toegankelijker. Houd die ontwikkelingen in de gaten, maar voorkom dat je teleurgesteld wordt over het tempo. Trek je op aan het feit dat voor veel ziekten onderzoeken plaatsvinden. En wie weet kom je op basis van nieuwe ontwikkelingen toch weer van je ziekte af!

Pas je leefomgeving aan

Zet op een rij wat je nog op welke wijze zelf kunt doen, maar zet dat wel af tegen wat je kon. Met dat laatste heb je namelijk je hele leefomgeving ingericht. Dat past nu niet meer bij je beperkingen. Je maakt het jezelf en je omgeving een stuk aangenamer door je beperkingen te vertalen in aanpassingswensen.

Eigenlijk kun je hetzelfde doen als een werkgever doet bij de zoektocht naar een aangepaste werkplek. Afhankelijk van je beperkingen kun je dan denken aan een of meer van onderstaande voorbeelden:

  • Een traplift (of verhuizen naar een woning zonder trappen)
  • Lagere kleding- en keukenkasten
  • Ander soort computer
  • Deuropener op afstand
  • Ander soort telefoon
  • Drempels verwijderen
  • Slaapkamer verplaatsen naar beneden

Zoek subsidies

omgaan met ziekte

Zoek naar vormen van gesubsidieerde dienstverlening of vergoedingen waarvoor je in aanmerking komt. De regelingen voor subsidies aan zieken veranderen regelmatig en kunnen per gemeente verschillen. Soms begeleiden instellingen je met het zoeken naar de mogelijkheden voor jou. Die zijn eenvoudig via internet te vinden. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad geeft elk jaar de zogenaamde Belastingbrochure uit. In deze folder lees je stap voor stap hoe je zorgkosten kunt aftrekken. Er staat ook uitleg in over de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten en informatie over andere regelingen.

Vraag anderen om hulp

Zoek lotgenoten en bespreek met elkaar hoe je omgaat met je ziekte. Wat doen anderen om te accepteren wat ze nog wel maar ook wat ze niet meer kunnen? Wie heeft er goede tips over hoe jij om kunt gaan met problemen waar je tegenaan loopt? Op internet vind je veel informatie van lotgenoten. Check bijvoorbeeld de forums op www.samenveerkrachtig.nl, zij organiseren niet alleen via internet maar ook via koffietafels door het hele land dat jij en andere lotgenoten kunnen sparren over jouw situatie.

Pas je uitgaven tijdig aan

omgaan met ziekteHeeft langdurige ziekte gevolgen voor je financiële situatie? Pas dan zo snel mogelijk je uitgaven aan. Maak een overzicht van de gevolgen van je arbeidsongeschiktheid voor je maandelijkse inkomen en zet dat af tegen je maandelijkse uitgaven. Ga vervolgens na welke variabele uitgaven je eenvoudig kunt schrappen of verlagen. Ons boek ‘Alles over geld besparen’ helpt je daarbij. Dit zijn weinig leuke kanten van arbeidsongeschikt zijn, maar je kunt financiële problemen en  (oplopende) schulden voorkomen door tijdig je uitgaven bij te stellen. Ons boek laat je zien dat dit best leuk en haalbaar is.

Blijf strijden voor herstel

Hoe langer je ziek bent, hoe moeilijker het is om terug te keren in het werkproces.

In ons boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte‘ lees je hoe groot de kans op herstel is en waar dit van afhangt. Vooral langdurig zieken die er in blijven geloven en gebruikmaken van de mogelijkheden hebben de grootste kans om alsnog te herstellen. Grijp dus die grotere kans en blijf strijden voor herstel.

Vergeten of overbodige verzekeringen

omgaan met ziekte

Kijk alle verzekeringen die je hebt gesloten nog een keer extra goed na. Ga na of er bijvoorbeeld een premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid is meeverzekerd op je lijfrente- of hypotheekverzekering. Als je een krediet hebt, kijk dan na of deze wordt kwijtgescholden bij jouw arbeidsongeschiktheid. Of misschien heb je zelfs ergens een vergeten arbeidsongeschiktheidsuitkering verzekerd. Wij hebben meerdere malen meegemaakt dat iemand dat had verzekerd en er jarenlang geen beroep op had gedaan.

Ga ook na of bepaalde verzekeringen overbodig zijn geworden. Een ongevallenverzekering die niet uitkeert als je arbeidsongeschikt bent is overbodig geworden. Ga dus na welke verzekeringen beperkende voorwaarden hebben voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. Heb je die nog, overweeg deze dan stop te zetten na een adviesgesprek hierover.

Lees meer over vergeten geld op onze speciale pagina daarover, met veel tips over hoe je zoekgeraakt geld van slapende banktegoeden, vergeten pensioenen, oude erfenissen en verloren polissen terugvindt.

Alles Over Je Inkomen Bij Ziekte

Boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte

De tekst van deze pagina komt terug in ons nieuwe boek ‘Alles over je inkomen bij ziekte‘ – de opvolger van ‘Arbeidsongeschiktheid voor dummies‘ in een nieuw jasje. Het boek van ruim 370 bladzijdes kan je  bestellen voor € 26,90 (of als E-book voor € 14,95). Voor € 2,- extra ook te bestellen als relatiegeschenk of cadeauboek met een eigen voorwoord en tekst op de kaft, zowel op de voor- als de achterkant van het boek.

Heb je tips voor ons boek? Laat dan je boodschap achter via onze contactpagina.

alles over inkomen bij ziekte fpvi
boek Alles over je inkomen bij ziekte

Alles over je inkomen bij ziekte

Regels over arbeidsongeschiktheid eenvoudig uitgelegd voor werknemers en ondernemers

€ 24,95 + € 1,95 verzendkosten

bestel
alles over inkomen bij ziekte fpvi
gepersonaliseerd boek Alles over je inkomen bij ziekte

Alles over je inkomen bij ziekte

Regels over arbeidsongeschiktheid eenvoudig uitgelegd voor werknemers en ondernemers

€ 26,95 + € 1,95 verzendkosten

bestel
alles over inkomen bij ziekte fpvi
e-book Alles over je inkomen bij ziekte

Alles over je inkomen bij ziekte

Regels over arbeidsongeschiktheid eenvoudig uitgelegd voor werknemers en ondernemers

€ 14,95

bestel

2020-08-31T10:35:31+02:002 oktober 2017|

Geef een reactie

error: Deze content is beschermd, neem contact op via info@fpvi.nl als u deze wilt gebruiken